Ekoa vai ei?

Pieniä asioita ekonpaan suuntaan.

Downshifting lapsiperheessä

lauantai 14. toukokuuta 2011

Jo saisi sataa!

Nyt alan olemaan vakavasti sitä mieltä että tarvitsemme jo kunnon sadetta. Kyllä ihan hirvittää lorotella vettä hanasta kasvimaalle kun siitä maksetaan ihan mukavasti sekä ihan vesimaksuna että jätevesimaksuna. Tarvittaisiin siis ehdottomasti sadevettä. Kyllähän ne sitä toki lupassivatkin joku päivä satavan... saas nyt vain nähdä että milloin. Asettelin kuitenkin keräysastiat rännien juureen ja isompi kannellinen saavi on myös varattuna johon sitten kerätään myös niitä vesiä. Olisi kyllä kätevä sellainen sadevesien keräysjärjestelmä ja käsittääkseni meille sellaisen saisi suhteellisen helpostikkin, eli ehkä tässä olisi jollekkin tulevista kesistä projektia?

Nokkosia kerätessäni havahduin eilen siihen tosiasiaan että mustaviinimarjapensaat ovat kohta kukassa. Tämä tarkoittaa sitä että mustaviinimarjan lehdet pitää kerätä kuivaamista varten ennen kukintaa ts. se on meillä nyt.
Eli nyt on kerätty valikoituja lehtiä ja kuivattu niitä. Meillä isäntä aina naureskelee (onneksi hyväntahtoisesti) tätä minun touhua kun minä yksitellen nypin harkitusti lehtiä, yksitellen ne pesen ja yksitellen asettelen kuivamaan. On kuulema melkoisen hidasta hommaa mutta toisaalta  keskittyneesti ja harkiten mennään : )
Ja onhan se niinkin että kuivattavat lehdet kutistuvat kovasti joten tätä hommaa todellakin tehdään hartaudella. Onneksi tuo minun hyötykasvikuivurini hoitaa kuivatuksen nykysällään suht helposti mutta kuivaan myös puuhellan uunissa, luukku auki.
Nooh... kaikesta työmäärästä huolimatta, tiedän ainakin mistä ja miten omat talven teeaineet on tuotettu. Toisaalta... koskaan en ole vielä saanut niin paljon kerätyksi kuin menekkiä olisi.
Tällä kuluneella viikolla on kerätty myös voikukanlehtiä ja vadelmanlehtiä, molempia siis teeksi. Vielä koivunlehteä meinasin kerätä, vaikkakin lehdet alkavat olemaan jo melko isoja.

Saskatoonit kukkivat. Jos halla ei tee tuhoja (meillä tontti on korkealla ja kasvimaat vielä mäen harjalla) niin marjoja tulee ihan mukavasti. Niistä tulee viinimarjojen kanssa hyvää mehua tai lapset syövät kyllä räkättirastaiden kanssa kilpaa puistakin. Meillä nuo puut ovat vielä pieniä, mutta kolmatta kesää kovasti tekevät kuitenkin satoa.

Nyt kyllä aloitamme tuon nuorimmaisen kanssa sadetanssien tanssimiset. Kyllä se jossain vaiheessa aivan varmasti sataa!

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Onnea ihan kaikille äideille!





Aivan tältä ei näyttänyt vielä 3viikkoa sitten ja nyt kaikki alkaa vihertämään. Ja jopa kukkimaan.

Onnea on.... päiväkahvi auringon paisteessa!