Ekoa vai ei?

Pieniä asioita ekonpaan suuntaan.

Downshifting lapsiperheessä

tiistai 3. toukokuuta 2011

Sadonkorjuuta

Ensimmäiset nokkoset kerätty.
Hetken epäilin että onko nokkospuskissa suurin osa kuitenkin valkopeipiä, mutta kokeiltuani ihan sormin, voin varmuudella väittää näiden olevan nokkosta : ) Valkopeipi ei sinällään ole pahasta, harmiton kasvi jota käytetään mm. kuukautisvaivoihin teenä eli siinähän se menisi joukossa, mutta sen ravintoarvo ei ole aivan samaa luokkaa kuitenkaan kuin nokkosen. Oletettavasti usein kerätään molempia, sillä ovat saman näköisiä ja kasvavat samoilla, typpipitoisilla kasvupaikoilla.
Meillä nokkosta käytetään pääasiassa teenä ja joskus laitan lettutaikinaan kuivattuja lehtiä jne. Käyttökohteitahan olisi monia. Ryöpättynä käytetään sitten kesällä enemmänkin, mutta nyt aloitan kuivatukset talvea varten.

Omat yrttitietoni (jotka eivät vielä ole kovinkaan kummoiset) olen kerännyt lukemalla eri lähteitä, mutta käsikirjana käytän "Lääkettä luonnosta"- kirjaa ja toki sitten sovellan ihan maalaisjärkeä mukaan. Olen koulutukseltani sairaanhoitaja joten koululääketieteeseen perusuvan koulutuksen jäljiltä, pidän tärkeänä että nämä luonnonlääkkeet ovat vain lisänä ja tukena, ei koskaan varsinaisena hoitona. Ajatus kuitenkin siitä, että lähellä, luonnossa  on paljon hyvää ja terveellistä, jota voisi hyödyntää, kiehtoo minua kovasti. Sitäpaitsi näistä luonnon yrteistä kun olen iäkkäämpien ihmisten kanssa keskustellut, muistaa aika monikin, kuinka niitä on aikanaan käytetty ihan arkielämässä ruuan lisänä. Jossain määrin olisi ihan hyvä ottaa tässä asiassa ehkä askel taaksepäin ja siirtyä marketista metsänlaitaan.

Ja se nokkonen. Nokkosen on havaittu toimivan diureettina eli nestettä poistattavana sekä tulehuksia hillitsevänä. Lisäksi nokkonen on vahvistava, sekä rautapitoinen yleislääke ja vähentää väsymystä. Meillä tätä lisätään teepannuun siis pimeimpinä talven kuukausina.
 Yleisohjeena on 3-6g kuivattua yrttiä 1 kupilliseen kuumaa vettä. Haudutetaan 10 min ja siivilöidään. Max. 3kupillista päivässä (itse en käytä kuin kupillisen).
Pitkäaikaista käyttöä ei suosiltella sillä ärsyttää vatsaa herkästi eikä saa käyttää raskaus- tai imetysaikana.

Kuitenkin kaikkine vitamiineineen ja flavonoideineen ym. aineineen, nokkonen on hyvä ja halpa yrtti.

Olohuoneen ikkunalla puolestaan minitomaatit odottavat väriä pintaansa. Eihän ne minun omat taimenet mihinkään lähteneet, kuivuus yllätti ne pahemman kerran.  Tämän minitomaatin taimen nappasin puutarhakaupasta mukaani vain kokeeksi mutta kyllä tuo tomaattia näyttää tekevän. Varsinaisia tomaatintaimia taitaa olla turha vielä hakea (luottokasvattajaltani lähinaapurustosta) sillä meillä ei ole sitä kasvihuonetta vieläkään ja ulkona on edelleen todella todella kylmä. Ei vain millään malttaisi...

3 kommenttia:

  1. Meillä nokkosletut on takuuvarma kesähitti!

    VastaaPoista
  2. Voi olet jo löytänyt nokkosia. Minäkin lähden katsomaan, joko vakipaikalla Männiköltä löytyisi. Itse kuivatan ja lisään viilin joukkoon tai lisään lettutaikinaan.
    Mukavaa kevättä, kyllä se kohta lämpiää :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos maiju vinkistä! Enpä ole tajunnut viilin joukkoon vielä laittaakkaan mutta ihan heti seuraavaksi kokeilen!

    VastaaPoista